04/03/21

Lappi verrasende leider. Neuville na foutje negende.

Lappi verrasende leider. Neuville na foutje negende.

Esapekka Lappi (Ford Fiesta WRC) rijdt na 3 klassementsritten aan de leiding in de rally van Monza. Dani Sordo (Hyundai i20 Coupé WRC) is tweede op 3.3 sec. Andraes Mikkelsen (Skoda Fabia R5) is zowaar derde. Van de titelpretendenten presteert Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) met zijn vierde plaats het best. Ogier kijkt wel al tegen een achterstand van 22.4 sec aan op Lappi. Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) is zesde, Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) negende. De Belg liet zich in de openingsrit verrassen en verloor 20 sec.

Sneeuwregen, koude temperaturen, modder op het onverhard en aquaplanning op het circuit. Dat waren de verraderlijke omstandigheden waarmee de rijders vrijdagochtend op en rond het circuit van Monza geconfronteerd werden. Dat in combinatie met de korte klassementsritten had veel wel van een klassieke RAC-rally uit lang vervlogen tijden, toen de deelnemers hun ritten in Britse parken afwerkten. Met dat verschil dat deze wedstrijd gecatalogeerd staat als een asfaltrally en de rijders dus met niet aangepaste rubbers van start gaan. De regenbanden zijn uiteraard ideaal voor het asfalt, maar hebben weinig grip in de Italiaanse blubber. Alle ingrediënten voor een dramatische start waren aanwezig.

Elfyn Evans mocht als eerste de baan op. De Welshman begon met een vijfde tijd eerder voorzichtig. Sébastien Ogier liet zijn verrassen en gleed tegen een hooibaal. De Fransman beperkte het tijdverlies tot enkele seconden. Thierry Neuville ging als derde de baan op. Op identiek dezelfde situatie als Ogier gleed hij in de omheining. Tien seconden tikten voorbij vooraleer de Belg zijn Hyundai aan de praat kreeg en nog eens tien seconden vooraleer hij zich wist te bevrijden uit de omheining. Neuville reed de 18e tijd op 32.8 sec van Dani Sordo die de snelste tijd reed en de leiding overnam van Sébastien Ogier. “Ik was niet de eerste die daar in de fout ging. Ik heb me laten verrassen en kreeg de wagen niet meteen aan de praat en verloor ik heel wat tijd” sakkerde Thierry Neuville die in de stand naar de 13e plaats zakte. Tijdens de service van 15 minuten moest het team flink aan de bak. Er werd een nieuwe achterdeur gemonteerd en uit voorzorg werd er ook gewerkt aan remmen en ophanging.  Ook Grégoire Munster (Hyundai i20 R5) kwam niet ongeschonden uit die eerste klassementsrit. Munster ging rechtdoor en liet vervolgens de motor afslaan. De Belg die met een Luxemburgse licentie rijdt verloor meer dan een minuut.

De omstandigheden werden er tijdens de tweede doortocht niet beter op. Dat weerhield Thierry Neuville niet om al zijn duivels te ontbinden. De Belg was 10.2 sec sneller dan Ogier en 11 sec sneller dan Evans. “Nadat we deze ochtend verrast werden door de hoeveelheid modder moesten we iets doen. De omstandigheden zijn bijzonder slecht, maar desondanks was dit een goede rit. Maar echt leuk was het niet” aldus Neuville die in de stand opschuift naar de 9e plaats op 34.7 sec van Esapakka Lappi (Ford Fiesta WRC) die als enige van de toprijders in de derde klassementsrit voor sneeuwbanden koos. Een verrassende, maar op basis van zijn tijd, een goede bandenkeuze.

De rijders krijgen vandaag nog drie gelijkaardige klassementsritten als vrijdagochtend voor de wielen geschoven. Morgen wacht hen in de Voor-Alpen een totaal ander parcours met sneeuw. De rally van Monza eindigt zondagnamiddag.

Copyright De Broodplank / Belga

 


Ontdek