04/03/21

Saoedi-Arabië sluit luchtruim. Wat met de Dakar?

Saoedi-Arabië sluit luchtruim. Wat met de Dakar?

Saoedi-Arabië heeft om middernacht haar luchtruim gesloten voor minimum één week. In het slechtste geval komt daar nog één week bij en zitten we op 3 januari 2021, de dag dat de eerste Dakar etappe gereden wordt. Dat het sluiten van het luchtruim gevolgen heeft voor de Dakar lijkt onvermijdelijk.

Nadat enkele Europese landen gisteren hun luchtruim sloten voor vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk gebeurt in Saoedi-Arabië iets gelijkaardig. Behalve uitzonderingen zal er voor een periode van één week geen vliegverkeer zijn. Het verbod zorgt voor hoogspanning bij de Dakaristen en haalt hun voorbereiding danig overhoop. “Normaal gezien zouden we zaterdag 26 december afreizen naar Saoedi-Arabië omdat we ter plaatse ook nog enkele dagen verplicht in quarantaine moeten. Deze ochtend heb ik die tickets alvast omgeboekt” zegt Jean-Marc Fortin, de Belgische teammanager van Overdrive Racing. Fortin had deze ochtend ook al contact met ASO, de Franse organisator van de Dakar. “Ik weet dat ze hard werken om een oplossing te vinden, maar op dit moment is er geen nieuws en zijn we in het ongewisse.”

We spraken ook nog andere Belgische deelnemers en stellen vast dat er veel meer vragen dan antwoorden zijn. ASO is niet bereikbaar voor commentaar. Volgens bepaalde bronnen is er vanavond topoverleg met de plaatselijke autoriteiten. Wat in het voorstel van ASO speelt is dat ze erin geslaagd zijn om de Tour coronaproof te organiseren. Ook voor de Dakar liggen strenge plannen op tafel ... alleen moeten de Dakaristen wel in Jeddah geraken.

Copyright De Broodplank / Belga


Ontdek