04/03/21

Evans leidt voor Ogier en Tänak. Neuville is vijfde.

Evans leidt voor Ogier en Tänak. Neuville is vijfde.

Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC) staat halfweg de Monte Carlo, dat is de openingswedstrijd van het WRC 2021, aan de leiding. De Welshman heeft 7.4 sec voorsprong op eerste achtervolger Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC). Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC) is derde op 25.3 sec. Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) sluit de dag af als vijfde en volgt op 59.1 sec.

De rijders en teamleden moesten vrijdagochtend vroeg uit de veren. De eerste rit was gepland voor 06.10 u. Meteen werd duidelijk dat Sébastien Ogier in een goede dag was en bulkte van het zelfvertrouwen. De Fransman was verlost van zijn remproblemen en reed iedereen naar huis. Ott Tänak begon vrijdagochtend voorzichtig. De klim van de Col de Carabes was meer dan uitdagend met op de top en in de afdaling veel sneeuw en ijs. Bovendien was de Hyundai niet altijd even hanteerbaar voor de Est die naar de derde plaats zakte. Kalle Rovanperä begon de dag met de derde tijd en kwam na KP 3 even aan de leiding. Voor de start van de tweede rit van de dag kreeg hij 10 sec straftijd omdat hij één minuut te laat was ingecheckt. De bandenwissel op weg naar de tweede rit was blijkbaar niet zo vlot verlopen.

Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe maakte deze ochtend de verkeerde bandenkeuze en zakten één plaats, van vier naar vijf. “Ik ben met drie zachte banden en één sneeuwband onderweg. Mijn ouvreurs hadden in aanloop van de tweede rit van de dag een incident en konden we dus geen informatie doorgeven waardoor we dus onze nota’s niet konden aanpassen. Het was moeilijk met die ene sneeuwband waardoor ik ook nog eens spinde”, aldus Thierry Neuville.

Elfyn Evans loste zijn Franse teamgenoot vrijdagnamiddag bovenaan het klassement af toen Ogier vrijdagnamiddag lek reed en meer dan een halve minuut verloor. Die lekke band gooide de strategie voor de volgende rit overhoop want de Fransman moest noodgedwongen één spijkerband aanbinden. Een vergelijkbare situatie als Neuville vrijdagochtend, met dat verschil dat Ogier ondanks dat nadeel er toch in slaagde om de snelste tijd te rijden. “Het was niet ideaal maar ik moest finishen met wat ik had”, zei de Fransman aan de finish.

Evans, die eveneens met een drie zachte en één spijkerband de baan op moest verloor 16 sec.  In het klassement heeft Evans een voorsprong van 7.4 sec op teamgenoot Ogier. Tänak verloor in  de slotrit van de dag  20.9 sec. Het parcours lag er door de regen en uitgereden koorden bijzonder verraderlijk bij. Bovendien werd zijn zicht beperkt door een aangedampte voorruit. Tänak is derde en volgt op 25.3 sec van Evans.

Tijdens de assistentie vrijdagmiddag werd bij Thierry Neuville uit voorzorg de versnellingsbak vervangen. De Belg was aan de finish tevreden over de twee laatste ritten van de dag. “Om eerlijk te zijn wel ja. Martijn deed het goed en ik had meer vertrouwen. Maar echt aangevallen heb ik niet. Deze ochtend heb ik veel tijd verloren. Het wordt moeilijk om die goed te maken”, zei Neuville die op 59.1 sec volgt van de leider.

Morgen worden in en om Gap de laatste drie ritten gereden waarna de rijders en teams zich naar Monaco verplaatsen waar ze op zondag nog 4 klassementsritten voor de wielen geschoven krijgen.


Ontdek