04/03/21

Het was een interessante ochtend in de Monte

Het was een interessante ochtend in de Monte

De eerste twee ritten op zaterdagochtend hebben het klassement danig overhoop gegooid. Sébastien Ogier (Toyota Yaris WRC) rijdt opnieuw aan de leiding en heeft 14.3 sec voorsprong op Elfyn Evans (Toyota Yaris WRC). Kalle Rovanperä (Toyota Yaris WRC) is derde en maakt het Toyota-podium compleet. De Fin volgt op 50.3 sec van Ogier en heeft op zijn beurt een minieme voorsprong van 1.4 sec op Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC) die opgeschoven is naar de vierde plaats. Ott Tänak (Hyundai i20 Coupé WRC) is na een dubbele lekke band vooraan weggevallen.  

Even terug naar vrijdagavond. Een minitornado hield lelijk huis in het assistentiepark en beschadigde nogal wat tenten. Behalve het team van Loubet, die zijn wagen nog aan het herstellen waren, was er weinig tot geen volk aanwezig. De storm bracht sneeuw naar de bergen en voorzag de bergwegen rond Gap van een wit laagje.

Sébastien Ogier maakte deze ochtend meteen een statement, reed de snelste tijd en was daarbij maar liefst 17.8 sec sneller dan eerste achtervolger Elfyn Evans. In de stand wisselden beide rijders van plaats: Ogier nam de leiding over gevolgd door Evans. Rovanperä maakte het Toyota-feest compleet en schoof op naar de derde plaats. De Hyundai’s kwamen er niet aan te pas. Neuville werd op 42.2 sec gereden en Tänak reed lek.

Een heel ander beeld in de tweede rit waar Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe indruk maakten en samen hun eerste klassementsrit wonnen. Neuville was 12 sec sneller dan Loubet, 24.2 sec sneller dan Rovanperä en maar liefst 42.2 sec sneller dan Ogier die, in tegenstelling tot de eerste rit van de dag nauwelijks vooruitkwam. “Ik had totaal geen grip”, zei de Fransman aan de finish. Ook Neuville was had zo zijn twijfels, maar reed toch de snelste tijd. “Deze rit was beter dan de vorige. Het ritme zat goed. Om eerlijk te zijn voel ik met niet zo comfortabel in de wagen. Ik twijfel te veel”, aldus de Belg die een goede zaak deed en tot op 1.4 sec genaderd is van het podium.

Ott Tänak reed een tweede keer lek en met slechts één reservewiel aan boord is dat best vervelend. Tänak stopte meteen, monteerde de velg van de vorige rit op de wagen om zo de lekke band te sparen om het assistentiepark in Gap te bereiken. Die ingreep was nodig omdat het volgens de wegcode verplicht is om met 4 banden op de openbare weg te rijden. Het is nog maar af te wachten of Tänak Gap zal bereiken. De afstand tussen de finish van de rit en Gap bedraagt 80 km.

Deze middag wordt er nog één rit gereden waarna de deelnemers de verplaatsing naar Monaco maken.

Copyright tekst Belga / De Broodplank
Foto: screenshot WRC+


Ontdek