18/05/24

Christine Jamar wint topwedstrijd met jonge hengst Muranas Nader

Christine Jamar wint topwedstrijd met jonge hengst Muranas Nader

Christine Jamar heeft zaterdagavond met haar 17 maanden jonge hengst Muranas Nader het het Junior Colts Championship gewonnen, een schoonheidswedstrijd voor jonge Arabische volbloedpaarden georganiseerd tijdens de allereerste editie van het Katara Arabian Horse festival in Qatar. Jamar was de enige Europese deelneemster. Behalve 212000 euro prijzengeld wint de Balense een gouden borststuk voor een paard van 550 gr afgewerkt met 545 diamanten en 4 robijnen. 

In Qatar werd deze week de eerste editie van het Katara Arabian Horse festival georganiseerd. Een nieuwe schoonheidswedstrijd voor Arabische volbloedpaarden opgedeeld in verschillende leeftijdscategorieën. Totale prijzenpot 15000000 Qatari Rial, omgerekend zo’n 3500000 €. Christine Jamar van Jadem Arabians was de enige Belgische deelneemster in Qatar. De Balense is al jaren een vaste waarde in de sport, organiseerde meerdere EK’s en kwam in 2018 in het nieuws toen haar toppaard Gallardo J door de kroonprins van Abu Dhabi werd weggeschonken aan Xi Jinping, president van China.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn het aantal topwedstrijden op één hand te tellen. De laatste wedstrijd waaraan Jamar deelnam dateert al van september vorig jaar. “De wereldwijde gezondheidscrisis laat zich ook in onze sport voelen. Toen ik vernam dat deze wedstrijd georganiseerd werd heb ik er alles aan gedaan om te kunnen deelnemen”, vertelt Christine Jamar. “Muranas Nader is een 17 maanden oude hengst en een zoon van Emerald J. Hij was de jongste deelnemer en heeft het schitterend gedaan. Ik heb wereldwijd al aan veel wedstrijden deelgenomen, maar deze show was één van de mooiste en indrukwekkendste ooit. Het feit dat ik als enige Europeaan naar Qatar afreisde én onze categorie won maakt het nog specialer. Dit was pure propaganda voor onze sport.” 

Behalve 212000 € prijzengeld neemt Christine Jamar een indrukwekkend gouden borststuk voor een paard van 550 gr goud, bezet met 545 diamanten en 4 robijnen mee naar huis samen met een luxe uurwerk en een Arabisch zadel. “Het borststuk is prachtig, indrukwekkend, enig mooi. Ik word er stil van”, zegt Christine Jamar die volgende week terug naar België komt. “Ik had nog graag deelgenomen aan een wedstrijd in Dubai maar de geruchten doen de ronde dat er een nieuwe lockdown aankomt. Emir Sheikh Tamim bin Hamad AL Thani, de organisator van de Katara Arabian Horse festival, wil van deze show een jaarlijkse traditie maken. Ik heb hem gezegd dat ik volgend jaar graag opnieuw deelneem.”


Ontdek