08/05/21

Walter ‘De Wakke’ Roelants schenkt To Walk Again 48683 €

Walter ‘De Wakke’ Roelants schenkt To Walk Again 48683 €

Walter Roelants heeft vrijdagavond een cheque van 48683 € geschonken aan To Walk Again, de stichting die zich inzet voor de mensen met een fysieke beperking. Walter Roelants, vader van Joel Roelants die in 2014 tijdens de GP van Italië ten val kwam en verlamd raakte, nam eerder dit jaar deel aan de Dakar met als bedoeling geld in te zamelen voor To Walk Again. ‘De Wakke’ slaagde in zijn opzet, eindigde als 53e en werd zo de oudste Belgische motorrijder die de finish in de Dakar haalde. 

Walter Roelants begon in januari van dit jaar aan een voor hem onbekend avontuur: de Dakar. Voormalig VLM-kampioen Roelants wou op die manier iets terugdoen voor zijn zoon Joel die al zeven jaar aan zijn rolstoel gekluisterd zit. De Kempenaar zag bij momenten zwarte sneeuw maar hield vol. Door zijn openheid en vaak aparte verhalen haalde hij vaak de media, nam zijn populariteit toe en liepen de donaties bij To Walk Again op. Eén van zijn verhalen speelde zich af in de duinen toen enkele Arabieren hem wilden helpen toen hij vast kwam te zitten in het mulle zand. Geen probleem tot op een bepaald moment een kleed van zo’n Arabier kwam vast te zitten tussen zijn ketting. Iets meer dan twee maanden later is de optelsom van die donaties gemaakt en kan Roelants vandaag een cheque van 48683 € overhandigen.

“Ik heb tijdens de Dakar enkele keren gezegd dat ik gene bleiter ben. Dat ben ik nog steeds niet, maar dit doet me toch wel iets”, zegt Walter Roelants. “Ik ben trots op wat ik gedaan heb. Ik ben altijd mezelf gebleven, ben altijd tot het uiterste gegaan en ik heb dat niet alleen voor Joel maar ook voor andere mensen die in een soortgelijke situatie zitten gedaan. Er zijn momenten geweest dat ik mezelf had vastgereden en als een gek ben beginnen graven. De ene keer viel mijn motor twee keer om en kon ik na vijf minuten verder rijden, de andere keer heb ik er meer dan een uur gestaan en viel mijn motor dertig keer om. Ik voelde me slecht en voelde nog amper mijn rug. Maar, ik voelde wel nog iets en dat hield me overeind. Joel en al die andere mensen voelen niks meer. Dus, dan moest ik niet zagen hè. Telkens ik de finish bereikte en aan mijn verbindingsrit richting bivak begon speelde die film telkens weer door mijn hoofd. Het was afzien maar vandaag ben ik trots dat ik iets heb kunnen betekenen voor die mensen.”  

Toon Claes, voorzitter van To Walk Again, is in de wolken met de cheque van bijna 50000 €. “Walter Roelants staat symbool voor de mensen waarvoor To Walk Again het doet: mensen die door het noodlot ernstig getroffen werden maar niet bij de pakken willen blijven stilzitten, mensen die altijd vooruit blijven kijken bij wie opgeven niet in het woordenboek staat. In deze harde coronatijden zijn het ook de Walter Roelantsen die maken dat TWA kan hopen om Corona te kunnen overleven.” 

Wellicht blijft het voor Roelants bij die ene Dakar-deelname, maar de Kempenaar heeft wel nog andere plannen die hij later kenbaar zal maken.

Foto De Broodplank: Toon Claes met een aandenken voor Walter Roelants
Tekst: Copyright De Broodplank - Belga

 

 


Ontdek