17/06/21

Dakar 2022 voorgesteld

Dakar 2022 voorgesteld

Met een online-presentatie stelde David Castera dinsdagavond de 44e Dakar voor. Voor het derde jaar op rij wordt die in Saoedi-Arabië gereden. Na de podiumceremonie in Ha’Il op nieuwjaarsdag wordt er een proloog georganiseerd. Van 2 tot 14 januari volgen 12 uitdagende etappes. Op 8 januari wordt er een rustdag georganiseerd in Riyahd om op 14 januari aan de boorden van de Rode Zee te finishen in Jeddah. De Dakar 2022 richt het vizier op de toekomst met een categorie voor elektrische wagens.

Toen David Castera en zijn team in 2020 voor het eerst de Dakar in Saoedi-Arabië organiseerden was het de bedoeling om in de daaropvolgende jaren ook andere landen bij de populaire rallyraid te betrekken. Omwille van de wereldwijde gezondheidscrisis verkoos Castera om dit jaar toch binnen de landsgrenzen van Saoedi-Arabië te blijven. En ook in 2022 houdt hij vast aan die formule. “Saoedi-Arabië biedt een verscheidenheid en uitgestrektheid die zelfs de meest veeleisende mens tevreden kan stellen”, aldus Castera tijdens de persconferentie. "Dankzij de ervaring van de twee vorige edities kunnen we opnieuw een unieke Dakar organiseren", voegt prins Khalid Bin Sultan Ab Abdulla Al Faisil toe, voorzitter de de auto- en motorsportfederatie van Saoedi-Arabië.

Voor de Dakaristen zit er geen feest in op oudejaarsavond. Op 30 en 31 december van dit jaar worden de technische en administratieve controles georganiseerd. Daags nadien is er een podiumceremonie gevolgd door een korte proloog. Het resultaat van die proloog bepaalt de startvolgorde van de eerste etappe die op 2 januari gereden wordt. Het exacte parcours moet nog uitgestippeld worden, maar vast staat dat het Empty Quarter, een verraderlijke duinenpartij in het zuiden van Saoedi-Arabië, het strijdtoneel wordt van de traditionele marathonetappe waarbij de deelnemers zelf aan hun voertuig moeten sleutelen. En net als de twee vorige edities ligt de klemtoon ook nu op navigatie. Het elektronische roadbook dat vorig jaar geïntroduceerd werd blijft behouden. Halfweg de Dakar wordt op 8 januari de rustdag georganiseerd in Riyadh. Tijdens deze Dakar worden er ook twee etappes in lus georganiseerd met dezelfde start- en aankomstplaats. In totaal is 80% van het parcours nieuw. De 44e Dakar eindigt op vrijdag 14 januari 2022 in Jeddah.

Nadat er de voorbije jaren hard aan de veiligheid gewerkt werd, met in de vorige editie de intrede van de airbagvest voor motorrijders, wordt er nu werk gemaakt van de toekomst en wil de Dakar er tegen 2030 anders gaan uitzien. De eerste stap is de creatie van de categorie T1-E, voor elektrische wagens. Het is op dat vlak uitkijken naar de terugkeer van Audi in de rallysport. In november 2020 kondigden ze hun deelname met een innovatief elektroprototype aan. Het Duitse merk zorgde in 1981 met de lancering van de Audi Quattro voor een ware revolutie door een rallywagen in te zetten met permanente vierwielaandrijving. Inmiddels is die vierwielaandrijving niet alleen in de rallysport de norm geworden, ook bij veel seriemodellen is dat systeem bij veel merken terug te vinden. Net als eerder dit jaar wordt er ook een Dakar voor historische wagens georganiseerd.

Tekst: Belga & De Broodplank
Foto: screenshot voorstelling Dakar

 


Ontdek