26/04/24

WRC Ypres - Grégoire Munster: fantastisch om in eigen land deel te nemen aan een WK-rally

WRC Ypres - Grégoire Munster: fantastisch om in eigen land deel te nemen aan een WK-rally

Grégoire Munster en Louis Louka (Hyundai NG i20) komen vrijdag aan de start van de Ypres Rally. Voor Grégoire Munster wordt het zijn zesde deelname aan een WK-rally, de eerste in eigen land en dat maakt het voor hem speciaal. 

Het seizoen Grégoire Munster, vorig jaar tweede in de eindstand van het ERC, verloopt dit seizoen niet als verwacht. De resultaten blijven door enkele tegenslagen uit. Corona zorgde er ook voor dat de beloning van zijn prestaties van zijn ijzersterk seizoen van vorig jaar niet echt beloond werd met deelname aan één kampioenschap.  En dus rijdt de 22-jarige Belg een willekeurig programma met deelname aan wedstrijden van het ERC, BRC en WRC. “Ik vind het fantastisch om een WK-rally in eigen land te rijden. Misschien is dit de enige kans in mijn leven, maar hopelijk komt er ooit een vervolg. Wij genieten ervan, maar ook de fans.  De beleving deze week was al enorm. Vanaf vrijdag gaat dat een feest worden denk ik, zowel in Ieper en omstreken als in Spa. Ik ben blij en trots dat ik er samen met mijn team en copiloot deel van mag uitmaken.”

Voor de Belgen wordt de Ypres Rally bijzonder omdat er ook een wedstrijd in de wedstrijd is. Behalve voor het WRC telt de rally ook mee voor het BRC. “Dat klopt, maar Ieper is altijd een sterk bezette wedstrijd geweest. De voorbije jaren stonden hier meer dan 30 R5 wagens aan de start en was de concurrentie moordend. Op dat vlak verandert het nu niet meteen, behalve dat er WRC’s aan de start staan. Het mooie aan dit verhaal is dat veel Belgische rijders zich voor het eerst in hun carrière kunnen meten met het WK-niveau, en tegelijk ook punten kunnen scoren voor het BRC. Qua parcours ben je als Belg sowieso in het voordeel. Voor mij persoonlijk is die kennis niet zo groot. In 2018 stond ik hier aan de start met de Opel Adam. Mijn parcourservaring bleef tot die ene deelname beperkt. Mijn concurrenten in het BRC zoals Verschueren en Princen hebben veel meer ervaring en kunnen ook goede resultaten voorleggen. Dat scheelt.”

In aanloop van de wedstrijd kan Grégoire rekenen op de steun van zijn vader Bernard Munster. “Hij heeft hier heel vaak gereden en kent de valstrikken. De Kemmelberg is maar één van de vele KP’s waarover hij mij veel kan vertellen. Alleen al de kennis van de koorden en hoe je die moet nemen is een groot voordeel.”

Copyright tekst: De Broodplank - foto met dank aan Hyundai Belux


Ontdek