26/04/24

WRC Ypres: Alain Penasse: deze rally is niet te vergelijken met andere WK-rally’s

WRC Ypres: Alain Penasse: deze rally is niet te vergelijken met andere WK-rally’s

Alain Penasse, organisator van de Ypres Rally, is samen met zijn team bezig aan de laatste voorbereidingen van de eerste Belgische WK-manche ooit.

“In deze covid-tijden stopt het werk eigenlijk nooit. Elke dag moeten we ergens op anticiperen en dat zal zo blijven tot zondagavond. Omwille van covid wacht ook iedereen op de laatste trein waardoor het nu extra druk wordt. Dat is het geval op vlak van toeschouwers, media, …”, zegt Alain Penasse. “Ik ben sowieso bijzonder trots dat we er eindelijk in geslaagd zijn om het WRC naar België te halen. Vorig jaar had het WK hier al te gast moeten zijn, maar om de gekende reden kon de wedstrijd toen niet doorgaan. We hadden toen een goed dossier en hebben dat opnieuw aangeboden met als gevolg dat we in het WRC werden opgenomen. Een servicepark van een WK-rally opbouwen in een stadscentrum in een huzarenstuk.  Alle tijdelijke gebouwen staan er nu, het oogt prachtig. Vandaag beginnen de verkenningen in Ieper, gisteren waren de rijders in Spa en omstreken de rallywegen aan het verkennen. In Wallonië kunnen we rekenen op de steun van DG-Sport.”

Veiligheid is al jarenlang het stokpaardje van de organisatie . “Het is hét sterkste punt van onze organisatie”, weet Alain Penasse. “Niets is belangrijker dan veiligheid. Dat hand in hand laten gaan met sportbeleving op het hoogste niveau is één van de belangrijkste opdrachten de komende dagen. Ik doe dan ook een oproep aan het publiek om zich veilig op te stellen, de richtlijnen van de stewards na te leven en respect te hebben voor de vele vrijwilligers die het mogelijk maken dat wij een WK-rally kunnen organiseren. Volgend jaar komt er geen vervolg in het WK, dat weten we nu al. Wat betreft de nabije toekomst zijn er wel gesprekken gaande om het WK opnieuw naar Ieper te halen. Daarvoor is een vlekkeloze editie dit jaar nodig. Wij kunnen als organisator onze uiterste best doen, maar we zijn ook voor een groot deel afhankelijk van de houding van het publiek. Als zij zich verantwoordelijk gedragen dragen zij bij tot een mogelijk vervolg. De voorbije jaren zorgden ze voor een unieke sfeer wat de beleving ten goede kwam en stelden ze zich veilig op. Ik ben er gerust op dat ze dat nu ook gaan doen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. In die samenwerking en eendracht schuilt een bijzonder grote kracht.”

De Ieperse wegen zijn atypisch, maar dat zeggen andere organisatoren in andere landen ook van hun parcours. “Dat klopt, maar de koorden in België zijn toch wel uniek en zeer verraderlijk. Nergens anders ter wereld worden bochten zo afgesneden als bij ons. Ben je dat niet gewoon of twijfel je, dan kan dat impact hebben op de rest van de rally. Na de regenval van de voorbije dagen ligt het parcours en zwaar bij.  Tegen vrijdag is alles opgedroogd en maakt de modder plaats voor staf waardoor het glad zal zijn en de grip constant zal veranderen. Wie hier te snel start zou wel eens onaangenaam verrast kunnen worden. Deze wedstrijd is niet te vergelijken met de gekende asfaltrally’s die deel uitmaken van het wereldkampioenschap”, besluit Alain Penasse.

Copyright tekst: De Broodplank - Belga
Foto: Hyundai Motorsport

 


Ontdek