26/04/24

WRC Ypres - Freddy Loix: Thierry Neuville heeft de ervaring

WRC Ypres - Freddy Loix: Thierry Neuville heeft de ervaring

Freddy Loix won de rally van Ieper elf keer en is bijgevolg goed geplaatst om zijn licht over de eerste Belgische WK-manche te laten schijnen. In aanloop van de rally spraken we met Freddy Loix.

“Thierry Neuville en Craig Breen vertrekken op gelijke voet in deze wedstrijd”, zegt Freddy Loix. “Ogier, Evans, Tänak en co zullen vergelijkbare tijden neerzetten. Allen hebben ze de wedstrijd tot in de puntjes voorbereid. Ook al zijn de Ieperse wegen nieuw en misschien atypisch voor hen, ze kunnen er snel zijn.  Maar Thierry Neuville is favoriet omdat hij parcourskennis heeft. Dat is een bijzonder groot voordeel. Op zondag gaat het ook nog eens richting Oostkantons waar hij zich als een vis in het water zal voelen, vooruit gestuwd door een menigte van Belgische fans.”

Freddy Loix heeft het nooit mogen meemaken, een Belgische rally die deel uitmaakt van het WK-rally. “Het is fantastisch dat het na meer dan 30 jaar nu eindelijk gelukt is. In de jaren ’90 droomde men in Ieper al hardop van een WK-rally. Dat de rally nu eindelijk de WK-status krijgt is de verdienste van het professionalisme en de contacten van de nieuwe organisator, zonder daarbij afbreuk te doen aan het harde werk en inzet van de vorige groep gemotiveerde en gepassioneerde mensen die de wedstrijd organiseerden. Maar Alain Penasse en zijn team is next level”, zegt Freddy Loix.

Op Ieper nu een vaste waarde wordt is koffiedik kijken. “Organisatorisch is dit een huzarenstuk en om een vaste waarde te worden moet je elk jaar top zijn. Laat ons beginnen met deze eerste editie”, weet Freddy Loix. “Op het gebied van veiligheid is Ieper op Europees niveau al jarenlang dé koploper. Niemand doet beter. Het feit dat ze vanuit Vlaanderen de hand reiken naar Wallonië en op de slotdag naar Francorchamps trekken is een goede zet. Bovendien zijn de klassementsritten op zondag, net als die van vrijdag en zaterdag, zeer WK-waardig. Belangrijk is dat de organisatie vlekkeloos verloopt. Als dat lukt, wie weet zit er dan wel een vervolg in. Hoe dan ook zal ook volgend jaar een rally van Ieper georganiseerd worden en zal ook die wedstrijd enorm veel rijders en toeschouwers niet onbewogen laten.”

Freddy Loix volgt de eerste WK-rally als toeschouwer. “Wanneer de Skoda-rijders me nodig hebben kunnen ze me altijd bellen. Ik heb eerder al gesproken met Bedoret en Reynvoet. Jammer dat die laatste tijdens een voorbereidende test van de baan ging. De wagen is te zwaar beschadigd waardoor Niels niet kan deelnemen. Vrijdag ga ik voor het eerst in mijn leven kijken naar de wedstrijd die ik elf keer won. Het wordt sowieso bizar”, besluit Loix.

Copyright tekst: De Broodplank - Belga
Foto: Tom Buyse


Ontdek