22/06/24

Yérime Sylla opnieuw bondscoach van Red Wolves

Yérime Sylla opnieuw bondscoach van Red Wolves

Yérime Sylla wordt de nieuwe bondscoach van de Red Wolves. De Fransman volgt er zijn landgenoot Arnaud Calbry op die donderdag de KBHB liet weten dat hij zich voortaan wil focussen op zijn club. Yérime Sylla, op dit moment aan de slag als hoofdcoach van het Luxemburgse HB Kaerjeng, begint aan zijn derde termijn als bondscoach van de Red Wolves. Kevin Jacobs, huidig trainer van Sasja, is aangesteld als T2.

Met Yérime Sylla grijpt de KBHB terug naar een coach die het huis en het Belgische handbal kent. De Fransman met Senegalese roots ging in september 2011 aan de slag als bondscoach. Drie jaar later werd hij opgevolgd door zijn landgenoot Guy Petitgirard, die in 2015 technisch directeur van het Belgische handbal werd en Sylla opnieuw aanstelde als bondscoach. Onder zijn bewind wrikten de Red Wolves zich uit de pré-kwalificaties waarna ze de confrontatie met de grote landen konden aangaan. Eerste grote afspraak was de interland België – Frankrijk waar de Red Wolves ei zo na voor een stunt zorgden en de partij nipt verloren met 37 – 38.

Het vervolg was dat tal van Belgische spelers een profcontract in Frankrijk aangeboden kregen waar ze zich als speler verder konden ontwikkelen en die ervaring ter beschikking konden stellen van de nationale ploeg. Yérime Sylla was op dat moment ook aan de slag als coach van het Franse Cesson. Het Belgische handbal was klaar voor de volgende stap, maar die kwam er niet. In januari 2018 verloren de Red Wolves van Nederland waardoor ze de volgende kwalificatieronde in aanloop van het WK misliepen. Sylla voelde zich verantwoordelijk voor de niet-kwalificatie en bood meteen na de wedstrijd zijn ontslag aan om zich te focussen op zijn club Cesson. Toen ook die samenwerking stopte werd Sylla in juli 2019 bondscoach van Koeweit. Eind juni 2020 ging hij aan de slag als coach van HB Kaerjeng, een club waarmee hij dit weekend een Europese wedstrijd speelt in Roemenië.

Vanaf vandaag combineert hij dat opnieuw met de taak van bondscoach van de Red Wolves. Over exact elf dagen neemt hij het met de Red Wolves in Hasselt het op tegen Griekenland, de eerste tegenstander op weg naar het WK handbal van 2023.

Yérime Sylla kiest als T2 Kevin Jacobs, waardoor er een einde komt aan de samenwerking tussen de KBHB en Jo Smeets, tot donderdag T2 van Arnaud Calbry. De KBHB houdt eraan om Jo Smeets te bedanken voor zijn jarenlange inzet voor het Belgische handbal.

Foto URBH


Ontdek