28/01/23

Een goede start van Feryn Dakar Sport

Een goede start van Feryn Dakar Sport

Team Feryn Dakar Sport is goed begonnen aan de Dakar 2022. Pascal Feryn en Koen Wauters (Toyota) eindigden als 19e algemeen, 9e in de klasse H2. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman (Mercedes) zijn na de proloog 61e, 8e in de klasse.  Morgen begint het echt werk met een etappe van 261 km waarvan 141 in competitie.

Na een hele lange voorbereiding in het atelier in Leest, na uren en uren studeren op het vlak van navigatie en regelmaat brak vandaag eindelijk de grote dag aan voor team Feryn Dakar Sport: de echte start van de Dakar, de eerste meters rijden in het zand. En of dat deugd deed! “Ik ben eigenlijk zeer tevreden over onze proloog”, zegt Koen Wauters. “Pascal heeft vandaag gereden terwijl ik mijn concentreerde op de navigatie. Het is de bedoeling dat we afwisselend gaan rijden en navigeren, maar het kan ook zijn dat we de werkwijze van vandaag toch nog even aanhouden omdat het goed marcheerde. De uitslag van vandaag telt niet mee voor het eindklassement, maar de sporter in ons komt toch altijd snel boven. Het is jammer dat de organisatie een foutje maakte waardoor we niet precies op de seconde hebben kunnen rijden zoals we dat graag wilden.”

Pascal Feryn sloeg gisteren zijn voet om en beleefde een eerder bange nacht. "Maar uiteindelijk is alles goed gekomen en heb ik kunnen rijden. Het was zalig om opnieuw te rijden. Ik waande me hier in Afrika. Hetzelfde parcours, dezelfde ondergrond en eigenlijk ook dezelfde auto maar totaal anders dan Zuid-Amerika.” 

Na de eerste etappe staat het duo op de 19e plaats. “Dat is niet slecht hè. Op de moeilijkere plaatsen hebben we het was voorzichtiger aangepakt om dan op andere plaatsen proberen te compenseren. Zo zal het de komende twee weken vaak zijn. Het is dikke fun hier. En onze mannen in de vrachtwagen hebben het ook goed gedaan. Tom, Cédric en Bjorn eindigden als 48e. Voor ik het nog vergeet: gelukkig nieuwjaar daar allemaal”, besluit Koen Wauters.

Op weg naar het bivak van Ha’Il werd er gisteren aan boord van de vrachtwagen #916 bij momenten stevig gezongen. Vandaag was het bittere ernst. Tom De Leeuw, Cédric Feryn en Bjorn Burgelman finishten als 61e. “Het was best een spannend moment want dit was mijn allereerste klassementsrit als navigator”, zegt Cédric Feryn. “Wat de navigatie betreft ben ik tevreden. Als we het over de tijd hebben, dan moeten we dat morgen iets beter aanpakken. In het begin van de etappe maakten we een foutje waardoor we geen overzicht meer hadden op de tussentijden waardoor we niet wisten welk gemiddelde we moesten aanhouden. Maar, geen man overboord. Dit was een goede training met het oog op morgen. Als we dat morgen iets beter aanpakken en als de navigatie even goed verloopt, dan komt alles goed.” 

Morgen wacht het team een etappe van 141 km. Start en aankomst ligt in Ha’Il.

Foto: Feryn Dakar Sport


Ontdek