28/03/24

Turkije verslaat België met 30 – 25

In de vooravond heeft Turkije België verslagen met 30 – 25. Halfweg de partij was het 17 – 14 in voordeel van de thuisploeg. Zowel bij aanvang van de eerste als tweede helft waren de Turken, aangevuurd door een enthousiast thuispubliek, moeilijk af te stoppen. De Belgen boden naar het einde van de eerste helft stevig weerwerk, maar moesten in de tweede helft het hoofd buigen voor een sterker Turkije.  Veel tijd om te treuren is er niet. Zaterdag volgt de revanche in Hasselt tegen datzelfde Turkije. Als de Red Wolves hun kansen op WK-kwalificatie gaaf willen houden moet er zaterdag gewonnen worden.

De sporthal van Kastamonu is tot de nok gevuld met enthousiaste Turken die de Belgen een warm onthaal geven. Na 42 sec mogen de handen bij de Turkse fans voor het eerst op elkaar wanneer Kütahya er 1 – 0 van maakt. Tom Robyns maakt na een scherpe counter gelijk, 1 – 1.  Turkije trapt vervolgens het gaspedaal in en loopt, mede dankzij enkele reddingen van hun doelman, uit tot 4 – 2. Met twee spelers op de strafbank is België vervolgens even in de numerieke meerderheid, maar scoren lukt niet. De Turken doen dat wel en lopen na 10 minuten uit tot 5 – 2.  Yérime Sylla grijpt in met een time-out.

Kostic scoort meteen tegen maar krijgt niet veel later een tijdstraf van twee minuten. De Turken verdedigen niet alleen stevig, ze zijn ook scherp in de aanval en lopen vijf doelpunten uit: het is 10 – 5. Braun ziet zijn schot gestopt maar Serras en De Beule doen de netten wel trillen. Na 20 minuten is het 11 – 7. Met een vijfde tijdstraf brengen de Turken de Belgen terug in de wedstrijd. Robijn, Braun, Delpire en Serras brengen de Belgen na 24 minuten terug tot tot 12 – 11. De wedstrijd verloopt nu evenwicht met kansen en doelpunten aan beide kanten. Serras neemt er in de eerste helft vier voor zijn rekening. Naar het einde van de eerste helft toe kunnen de Turken wat meer afstand nemen. We gaan rusten bij een stand van 17 – 14.

Bij aanvang van de tweede helft vergroot Celibi de kloof tot vier doelpunten en krijgt Joris Gillé een tijdstraf van twee minuten. Ondanks een man minder maakt Kostic er 18 – 15 van. Net als bij aanvang van de eerste helft zijn ook nu in het begin van de tweede helft de Turken niet te stoppen. De Beule en Robyns missen hun schot, de Turken scoren wel en lopen zes goals uit tot 22 – 16. Het gaat er op het terrein bitsig aan toe. Celebi krijgt rood en wordt naar de tribunes gestuurd. Gillé mildert tot 22 – 17. Maar ook zonder Celebi zijn de Turken niet af te stoppen. Halfweg de tweede helft leiden de ze met 24 – 19.

We zijn 19 minuten ver wanneer eerst De Beule en vervolgens Brixhe een tijdstraf krijgen. Yérime Sylla vraagt een time-out en wil met nog 10 minuten te spelen toch nog iets proberen. Maar dat lukt niet. Turkije grijpt België bij de keel en diept de kloof uit tot zeven doelpunten: 27 – 20. De Belgen milderen via een uitstekende Serras (9 goals) en lefgozer Brixhe (5 goals) tot 28 – 24. Sirault is ook goed voor 10 reddingen. Maar uiteindelijk is het Turkije dat de twee punten thuishoudt. De wedstrijd eindigt op 30 – 25. Zaterdag kunnen de Belgen tijdens hun vierde WK-kwalificatiewedstrijd tegen datzelfde Turkije revanche nemen.