19/04/24

Overtuigende zege van de Red Wolves

De Red Wolves hebben zaterdagavond in een lege Alverberg een overtuigende zege behaald tegen Turkije. De wedstrijd eindigde op 37 – 28. Halfweg de partij was het 17 – 13 in het voordeel van de thuisploeg. Voor de Belgen is het hun eerste zege in deze WK-kwalificatiecampagne. Dankzij deze overwinning blijven de Belgen in de running voor de kwalificatie.

Nadat het Turkse team op vrijdag niet mocht afreizen naar België, omdat spelers en staf geen PCR-test hadden ondergaan, stapten ze zaterdag het vliegtuig op. Landen in Zaventem om 12.40 u en vervolgens de bus op richting Hasselt om het ’s avonds op te nemen tegen de Red Wolves. De wedstrijd begint met een strafworp aan weerskanten. In de eerste minuut opent Bicer de score waarna Tom Robyns de eveneens na een strafworp België langszij brengt, 1 – 1. De Turkse bezoekers lopen niet veel later tegen een tijdstraf aan, maar ondanks het ondertal bouwen ze een voorsprong van twee doelpunten uit, 2 – 4. Tijdens de eerste 10 minuten scoren de bezoekers 3 keer met een strafworp. Na 10 minuten is het 5 – 6 in het voordeel van Turkije. Serge Spooren neemt vervolgens de Red Wolves op sleeptouw. Met zijn derde van de avond verkleint hij de kloof tot 7 – 8. Niet veel later zorgt De Beule met zijn eerste van de avond voor 8 – 8. Halfweg de partij brengt Serras de Belgen op voorsprong, 9 – 8.

Handballen in een lege Alverberg, het blijft iets raar. Maar de Belgen laten dat niet aan hun hart komen en stomen met goals van Spooren (2x), Braun en Kötters door tot 13 – 9. Het duurt zes minuten vooraleer de bezoekers nog eens de weg naar doel vinden. Het plan dat Sylla en zijn stafleden na de nederlaag in Turkije hebben uitgewerkt lijkt voorlopig te werken. De Belgen houden het tempo hoog. Spooren en Brixhe zien hun shot gestopt, maar opnieuw de niet af te stoppen Spooren zorgt bij 15 – 10 voor een voorsprong van vijf doelpunten In de eerste helft is de Limburger goed voor zes doelpunten. We gaan rusten bij een stand van 17 – 13.

De Belgische storm is bij aanvang van de tweede helft nog niet gaan liggen. De Beule, Robyns en Kötters maken er 20 – 14 van. Net als in de eerste heft heeft ook nu doelman Siraut met enkele knappe reddingen zijn aandeel in die voorsprong. En de Belgen stomen door. Braun (2x), Kötters en Serras diepen de kloof uit tot acht doelpunten. Na 11 minuten is het 24 – 16 voor de Red Wolves.

En de honger van de Red Wolves raakt maar niet gestild. Na 22 minuten is het verschil bij 32 – 22 zelfs tien doelpunten. De Red Wolves vormen een sterk blok, de Turken zijn nog een schim van de ploeg die de Belgen woensdag, aangevuurd door een enthousiast thuispubliek, versloeg.  De vijf doelpunten verschil waarmee de Turken woensdag wonnen is bij deze stand ook volledig uitgewist.

De wedstrijd eindigt op 37 – 28. België wint zijn eerste wedstrijd in deze WK-kwalificatiecampagne en houdt zo zijn kansen op kwalificatie gaaf. Donderdag spelen de Red Wolves hun volgende wedstrijd in en tegen Griekenland dat op zondag Kosovo ontvangt.