20/04/24

Atorka wordt officiële wedstrijdbal

Atorka wordt officiële wedstrijdbal

De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft met Decathlon een samenwerkingsakkoord gesloten waardoor de Atorka volgend seizoen de officiële wedstrijdbal wordt in eerste en tweede nationale bij de heren en eerste nationale bij de dames. De clubs die aan deze competities deelnemen krijgen van Decathlon twintig wedstrijdballen. 

In navolging van enkele nationale reeksen in Frankrijk worden vanaf dit seizoen in België in eerste en tweede nationale heren en eerste nationale dames de wedstrijden afgewerkt met de Atorka handbal die te koop is bij Decathlon.  Ex-handballer en huidig verantwoordelijke voor handbal binnen Decathlon Salem Dobojak is de drijvende kracht achter dit project. “De historische kwalificatie van de Red Wolves voor het eerstvolgende WK heeft binnen en buiten de sport toch heel wat in beweging gezet”, zegt Salem Dobojak. “Vandaar dat ik enthousiast was om met de Belgische bond een samenwerkingsakkoord te sluiten waardoor onze Atorka de officiële wedstrijdbal wordt in eerste en tweede nationale heren en eerste nationale dames. In Frankrijk wordt met onze bal in derde en vierde klasse gespeeld. Op niveau van eerste en tweede klasse is België het eerste land waarmee Decathlon zo’n deal sluit.”

De Atorka is van origine een Frans product. “Ex-handballer Guillaume Gille heeft meegewerkt aan de ontwikkeling en structuur van de bal en heeft die vervolgens bij zijn club Chambery getest. De bal is perfect qua maat en gewicht en is EHF gekeurd.  Dat lijkt logisch maar ik kan je zeggen dat er heel wat ballen op de markt komen die niet over zo’n keuring beschikken en bijgevolg dus niet als wedstrijdbal mogen worden gebruikt. De normen die EHF oplegt zijn hoog. Die keuring zegt alles over ons product.  Atorka is de naam voor het handbal maar eigenlijk is het merk van onze ballen Kipsta.  In Frankrijk in de Ligue 1 is Kipsta de ballenleverancier.  Als spelers als Neymar en Messi ermee spelen wil dat wel iets zeggen.  In België werd er met Kipsta gespeeld tijdens de twee voorbije finales van de Beker van België voetbal. Het zegt veel over de kwaliteit van onze producten. Het is die kwaliteit die wij bij Decathlon hoog in het vaandel dragen”, besluit Salem Dobojak.

Voor de Belgische competitie is zo'n officiële wedstrijdbal een primeur. “Elke ploeg die aantreedt in eerste en tweede nationale bij de heren en eerste nationale bij de dames krijgt van Decathlon twintig ballen”, zegt secretaris-generaal van de KBHB Dries Boulet. “Daarenboven krijgen alle handbalclubs bij Decathlon korting bij het bestellen van ballen. In ruil daarvoor krijgt Decathlon de titel van officiële wedstrijdbalsponsor van bovenvermelde reeksen en krijgt Decathlon nog andere return via de Red Wolves. Uiteraard zijn wij blij dat wij de mogelijkheid hebben om deze sponsoring in natura van 21.000 euro (huidige verkoopprijs) ten voordele van de clubs te kunnen aanbieden. Naast Blackroll is dit opnieuw een partner van de KBHB waarmee de clubs hun voordeel kunnen doen. Als federatie blijven we verder zoeken naar andere opportuniteiten en partnerships.”

Foto KBHB


Ontdek