27/02/24

Hoe zuiniger omgaan met energie in jouw sportclub?

Hoe zuiniger omgaan met energie in jouw sportclub?

Met de winter is zicht en de dagelijks sneller invallende duisternis worden heel veel sportclubs geconfronteerd met de torenhoge energieprijzen.  Met de huis, tuin en keukentips van energie-expert Paul Van Hest (Power2B) kan men al een heel eind komen. Overschakelen van gewone naar ledverlichting is een tweede mogelijkheid om energie te besparen. Tot slot valt het sluipverbruik in kantines en sporthallen niet te onderschatten. 

Dagelijks worden we in nieuwsbulletins, journaals, kranten, websites en sociale media om de oren geslagen met de wispelturige energieprijzen. De slechtnieuwsshow komt van alle kanten. Communicatie over oplossingen is schaars. “Laat me klaar en duidelijk zijn: een pasklare oplossing voor deze energiecrisis heeft niemand”, zegt energie-expert Paul Van Hest. “En toch zijn er heel wat kleine dingen die impact kunnen hebben op de energierekening van bedrijven, particulieren en sportclubs.  De beste besparing is de energie die je niet verbruikt. Een cliché, ja en neen. Sportclubs zouden kunnen anticiperen door bijvoorbeeld hun trainings- en/of wedstrijduren aan te passen waardoor er overdag getraind kan worden. Inderdaad, mensen werken dus makkelijk is dat niet.  Maar op woensdagnamiddag zou je het schema kunnen omdraaien waardoor kinderen eerst gaan trainen en dan ’s avonds hun huiswerk maken. In sportclubs kan men efficiënter omspringen met het gebruik van de douches. Het gebruik van tochtstrips aan ramen en deuren of het plaatsen van lamellen aan een deur van de sportzaal naar de kleedkamers. Zo’n deur gaat op een avond makkelijk 50 keer op en dicht. Bij elke keer verlaat een zucht warmte de zaal waardoor heel vaak de verwarming aanspringt. Het verschil in verbruik bij constante verwarming of wanneer een verwarming telkens weer aanspring is gigantisch. Het creëren van een sas wanneer men van buiten naar binnenstapt is nog zo’n tip.” 

Het gebruik van de juiste verlichting is ook belangrijk. “Ik weet dat tal van sportclubs overgeschakeld zijn van klassieke verlichting naar LED-verlichting. Zo’n LED-lamp geeft geen warmte af en verbruikt 20% van gewone lamp. De laatste tip die ik wil meegeven het oog hebben voor sluipverbruik.  Digicorders die in de week blijven branden in een voetbalkantine, toestellen die onder spanning blijven staan. Er zijn nu toestellen op de markt waarmee je met de smartphone en één spreekwoordelijke druk op de knop al die toestellen en stroomvreters kan uitschakelen. We kunnen ook op maat van clubs berekenen bij welke leverancier ze de beste prijs hebben, op voorwaarde dat de elektriciteitsmeter bij hen staat. Als ze energie afnemen via de stad of gemeente moeten de sportclubs bij die instanties gaan aankloppen”, besluit Paul Van Hest.

Fan2.be is een jonge sportwebsite met daaraan verbonden een verdienmodel. “De voorbije maanden hebben heel wat sportclubs bij ons gratis een fanpagina aangemaakt”, zegt medeoprichter van Fan2.be Laszlo Paulus. “Dankzij een advertentiesysteem verdienen die clubs geld wanneer ze een artikel aanmaken.  Op die manier kan Fan2.be een belangrijke partner zijn van een sportclub. Maar we willen nog een stap verder gaan in onze samenwerking met de clubs door met hen proberen mee te denken op vlak van energiebesparing. Nu worden er tips gegeven, maar we willen ook een hefboom zijn tussen de clubs enerzijds en Power2B anderzijds door hen samen te brengen zodat ze zelf op maat een berekening kunnen laten maken van hun energieverbruik.”


Ontdek