22/06/24

Christine Jamar organiseert voor de 19e keer het EK van Arabische volbloedpaarden

Christine Jamar organiseert voor de 19e keer het EK van Arabische volbloedpaarden

De Europese top van Arabische volbloedpaarden zakt eind oktober af naar het Azelhof in Lier waar ze op 28 oktober deelnemen aan United Crown Cup for Arabian Horses. De ontknoping van die competitie is voorzien voor zondagvoormiddag. Op zaterdag en zondag 29 en 30 oktober wordt het Europees Kampioenschap van Arabische volbloedpaarden georganiseerd.

Na een onderbreking van vier jaar wordt eind deze maand, in combinatie met de United Crown Cup, in ons land opnieuw het Europees Kampioenschap van Arabische volbloedpaarden georganiseerd. De eerste editie dateert van 1987. Het is van 2018 geleden dat er in België nog eens een EK doorging. “Eindelijk kunnen we opnieuw een EK organiseren. Samen met mijn team kijk ik er enorm naar uit”, zegt Christine Jamar. “Op vrijdag organiseren we de United Crown Cup, een wedstrijd die openstaat voor iedereen van waar ook ter wereld. Het EK van zaterdag en zondag is enkel voor paarden die geboren zijn in Europa én in het bezit zijn van een Europeaan. In totaal zijn er voor beide wedstrijden 170 paarden ingeschreven. 110 paarden nemen deel aan het EK terwijl er 60 paarden zijn ingeschreven voor de United Crown Cup.”

In België zijn de disciplines zoals jumping, mennen en dressuur vrijwel alom bekend. Competities met Arabische volbloedpaarden zijn dat minder. “Enerzijds is het een schoonheidswedstrijd maar anderzijds is het ook pure topsport. De paarden worden gequoteerd op vijf criteria: type, hoofd en hals, bouw, benen en draf. Bij elke categorie kan je 20 punten verdienen”, legt Christine Jamar uit. “Als we het over het type hebben dan moet je duidelijk kunnen zien dat het een Arabisch volbloedpaard is. Hoe eleganter het paard, hoe hoger de punten. Vervolgens moet het paard over een lange slanke hals beschikken, een mooi hoofd met grote ogen hebben, een concaaf gezicht, grote neusvleugels en kleine kruloortjes. In tegenstelling tot een springpaard, dat rechthoekig van vorm is, is een Arabische volbloed een vierkant paard. Hij/zij is even lang als hij/zij groot is. Dat is heel belangrijk voor de balans van het paard. De benen moeten correct, goed gespierd zijn en voldoende bot hebben. Tot slot worden de paarden ook beoordeeld op stap en draf.”

Zoals de traditie het wil zal er ook heel wat schoon volk deelnemen zoals de broers van de emir uit Qatar en verschillende prinsen uit Saudie-Arabië.  Het wordt het eerste EK zonder Charlie Watts. De drummer van de Rolling Stones overleed in augustus 2021. Zijn echtgenote Shirley Ann Shepherd zal wel van de partij zijn. De Belgische ondernemer en voorzitter van voetbalclub Antwerp Paul Gheyssens neemt ook deel aan het EK.

Foto: Jadem Arabians


Ontdek