30/11/22

Wijnhuis Christiaens Colen Cyclocross Powered by Rima Products voorgesteld

Wijnhuis Christiaens Colen Cyclocross Powered by Rima Products voorgesteld

Woensdagavond werd in brasserie BelOrta in Borgloon de vijfde editie voorgesteld van de Wijnhuis Christiaens Colen Cyclocross Powered by Rima Products. De organisatie ligt in handen van de Koninklijke Wielerclub De Spurters uit Kerniel. Het uitdagende en unieke parcours is uitgetekend in de vallei van Colen.

Twee jaar hebben voorzitter Alex Onclin en zijn team moeten wachten om nog eens een veldrit te kunnen organiseren.  Maar op 30 december is het eindelijk zover.  “Twee jaar geleden konden we niet organiseren vanwege corona”, zegt Alex Onclin. “In 2021 hadden we er goede hoop op om toch te kunnen organiseren, maar uiteindelijk kwamen we opnieuw in een lockdown terecht waardoor we eind november noodgedwongen de handdoek moesten werpen. Het was frustrerend, maar uiteindelijk gaat de gezondheid nog altijd voor.” 

Op 30 december van dit jaar wordt de vijfde editie van de Wijnhuis Christiaens Colen Cyclocross Powered by Rima Products georganiseerd. “De eerste wedstrijd start om 10.00 u ’s ochtends”, zegt Alex Onclin. “Amateurs en Masters gaan als eerste van start gevolgd door een wedstrijd van dames senioren en dames jeugd. De wedstrijd van de nieuwelingen is flink in trek en zal worden opgedeeld in twee wedstrijden. Voor de eerste wedstrijd zijn al 70 renners ingeschreven en ik verwacht ook dat de tweede wedstrijd snel volzet zal zijn. Vervolgens krijgen we Junioren, Elite 2 en U23.” 

Het atypische parcours is de aanleiding van het succes. “Alle troeven zijn hier aanwezig en de wedstrijd wordt op alle soorten ondergrond gereden”, weet Alex Onclin. “Gaande van weilanden, een stukje asfalt en beton, een kasseienstrook tot een passage op grind.  Voeg daar het prachtig glooiend landschap aan toe en je hebt zowaar een buitenbeentje in het veldrijden.”

Dat vond ook Brook Watts. De Amerikaanse organisator van de cross in Fayetville kwam in 2019 inspiratie opdoen in … Kerniel. “Er zijn weinig mensen die het weten, maar toen in 2019 was hij hier aanwezig”, zegt Alex Onclin. “Watts organiseerde begin dit jaar het WK-veldrijden in Fayetville. Na zijn bezoek in Kerniel zei hij via zijn sociale mediakanalen dat B-crossen de perfecte trainingsbodem zijn voor de sterren van morgen in het veldrijden. Hij voegde er nog aan toe dat Kerniel de beste, de moeilijkste en de meest veeleisende B-cross was. Amerikaanse renners die progressie willen maken moeten focussen op dergelijke wedstrijden. Toen ik die commentaren las verscheen er een brede glimlach op mijn snoet.” 

In Kerniel hebben ze ambitie en voelen ze zich gesteund door de grote inspanningen die de Stad Borgloon levert. “Ik heb Alex er al eens op aangesproken. Dit is zo’n fantastische organisatie waar we meer moeten mee doen”, aldus burgemeester Jo Feytons. “Voor de toekomst zie ik mogelijkheden. Dit kan op termijn een A-cross worden. Al besef ik natuurlijk ook dat er dan heel wat moet gebeuren, zowel financieel als organisatorisch. Kerniel is op dat vlak in het nadeel omdat het zo klein is. Anderzijds heeft dit parcours zoveel troeven dat op de één of andere manier een compromis mogelijk moet zijn. Maar goed, laat ons eerst genieten van deze editie.”

 


Ontdek