18/05/24

Topsport en show gaan hand in hand tijdens EK

Topsport en show gaan hand in hand tijdens EK

Christine Jamar haalt het EK voor Arabische Volbloedpaarden opnieuw naar ons land. In het weekend van 27 en 28 oktober organiseert ECPAH VZW, met als voorzitter Christine Jamar-Demeersseman, in het Azelhof in Lier het Europees Kampioenschap voor Arabische Volbloedpaarden.

Is het nu topsport of top entertainment? Feit is dat er tijdens een EK een hoog showgehalte is maar de paarden dienen over een goede fysiek te beschikken. Show en topsport gaan dus hand in hand tijdens zo’n EK. 

“Het Arabisch volbloedpaard is een zeer apart ras” weet Christine Jamar. “Het is het oudste en in mijn ogen ook het mooiste paard ter wereld. Het paard is bijzonder veelzijdig. Ze worden gebruikt om te rijden en te rennen. Ook voor endurance. Het Arabisch volbloedpaard heeft een enorm uithoudingsvermogen. Naast dat fysieke aspect is er ook nog de schoonheid. Arabische volbloedpaarden zijn ijdele dieren. Het zijn mooie en héél erg lieve dieren. Ze worden  ingezet in schoonheidswedstrijden zoals we eind deze maand in het Azelhof zullen zien.”

Christine Jamar is niet aan haar proefstuk toe. In 1987 organiseerde ze haar allereerste EK. Eind deze maand doet ze dat voor de 18e keer.  Om deel te mogen nemen aan de Europese Kampioenschappen is het vereist dat deze Arabische volbloedpaarden in Europa geboren zijn en moeten de paarden zich in de loop van het jaar tijdens andere shows, zowel binnen als buiten Europa, gekwalificeerd hebben. Het weekend van het EK verwachten wij zo’n 200 paarden.  “De beste Europese paarden kunnen in het bezit zijn van niet-Europeanen, wat ook heel vaak het geval is. Enkel de beste paarden die in Europa geboren zijn kunnen deelnemen. Zo’n EK is een uithangbord voor de Europese fokkerij. Vaak worden de paarden verkocht buiten Europa maar het doet altijd deugd om ze tijdens een EK nog eens aan het werk te zien en ze te zien mee dingen naar de prijzen. Mijn oogappel Gallardo J zal niet aanwezig zijn. Afgelopen zomer schonk de kroonprins van Abu Dhabi Sjeik Mohammed bin Zayed Al Nahyan het paard aan Chinees president Xi Jinping. Gallardo J heeft op jonge leeftijd alles gewonnen wat er te winnen viel en geniet nu van een mooi leven in China. De kans dat hij ooit nog zal deelnemen aan wedstrijden is uitgesloten. Zijn waarde zal nu al gestegen zijn tot 10, misschien 12 miljoen euro. Gallardo J is voor ons fokkers uitgegroeid tot een ambassadeur om in het verre China paarden proberen te verkopen. Alleen al het feit dat de Chinese president een Arabisch paard cadeau gekregen heeft is voor iedereen belangrijk. Ze hadden hem ook een vliegtuig of een boot kunnen schenken. Maar kijk, het werd een paard.” 

De stoeterij Jadem Arabians vierde begin deze maand haar 40e verjaardag. “Het begint altijd met twee paarden. Die krijgen dan veulentjes en zo groeit dat verder. Heel simpel en heel mooi. Voor mij zijn de paarden mijn passie geworden. In het begin was het een hobby maar na verloop van tijd is dat geëvolueerd naar mijn beroep. Eens het mijn job was heb ik moeten uitbreiden. We hebben destijds ons huis gekocht en stapsgewijs de stallen rond het huis gebouwd. Het is atypisch maar ik ben nu eenmaal heel graag dicht bij mijn paarden.  Hun liefde is puur en onvoorwaardelijk. In het begin deed ik alles zelf. Anno 2018 is er een heel team aanwezig dat dagdagelijks bezig is met onze paarden. Mijn internationaal netwerk heb ik zelf uitgebouwd. Mond aan mond reclame is natuurlijk ook belangrijk. Mijn eerste internationaal contact was met de manager van de koning van Marokko. Vooraleer we echt zijn gaan samenwerken is er een screening van acht jaar aan voorafgegaan. Begin jaren 1990 zijn we dan uiteindelijk beginnen samenwerken. Ze zochten een plaats in Europa om hun paarden te plaatsen en iemand die ze voor hen kon verkopen. Ze zijn dan naar Balen gekomen en zo is onze samenwerking begonnen. De eerste klant was de kroonprins van Saoedi-Arabië. Die was zo tevreden dat ik dan ‘agent’ geworden ben van de kroonprins, zijn zoon en inmiddels ook al zijn kleinzoon.” 

Charlie Watts (drummer Rolling Stones) en zijn echtgenote Shirley Watts wonnen het EK in 2016. Eind van de maand zijn zij, samen met andere belangrijke en bekende deelnemers, aanwezig in Koningshooikt om mee te dingen naar de Europese titel.

De pers is van harte welkom om dit EK bij te wonen. Het is een unieke kans om kennis te maken met deze tak van de paardensport en het levert adembenemende beelden op. Accreditaties verlopen via eric.dupain@debroodplank.be

Praktische info :

27 oktober 2018 : 09.00 u tot 18.00 u kwalificaties
28 oktober 2018 : 09.00 u tot 12.00 u kwalificaties
13.00 u tot 15.00 u attracties
15.30 u finale EK

Gelegenheidsadres is Aarschotsesteenweg 201, Koningshooikt

 

Gelegenheidsadres is Aarschotsesteenweg 201, Koningshooikt

 


Ontdek